7|02|2018

Vergroening bij MAAK Haarlem

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
Vergroening bij MAAK HaarlemMAAK-Haarlem-vergroening-Oudeweg

Bedrijventerreinen zijn misschien wel de meest verharde omgevingen. Grote gebouwen, veel bestraatte of geasfalteerde terreinen en wegen, weinig plaats voor bomen, weinig open grond en laat staan een rijke biodiversiteit. Dit gaat ook op voor het terrein van MAAK Haarlem en het gehele bedrijventerrein de Waarderpolder. Samen met ClimateMatters wil MAAK Haarlem hier verandering in brengen en is het een pilot gestart voor vergroening van het eigen terrein.

Vergroenen heeft een aantal grote voordelen. In verharde omgevingen wordt hemelwater direct afgevoerd naar het riool. Met steeds heftiger wordende regenbuien leidt dit tot overbelasting van het riool en op grotere schaal tot wateroverlast door extreme pieken in de waterafvoer. Groen en open grond zorgen voor buffering van water en dempt dit effect. Daarnaast zorgt water en groen voor demping in temperatuur. Verharde omgevingen kunnen extreem opwarmen en de warmte slecht kwijt (hittestress). Beplanting heeft ook de eigenschap om fijnstof op te nemen. Juist in industriƫle omgevingen is dit een welkom effect.

MAAK Haarlem wil door het vergroenen van het eigen terrein samen met ClimateMatters een bijdrage leveren in de aanpak van de klimaatproblemen. Maar het heeft ook een veel directer belang. MAAK Haarlem, als centrum voor innovatieve maaktechnieken, streeft naar een steeds beter innovatiemilieu. Hierin speelt informele ontmoeting een belangrijke rol. Een groen binnenterrein zorgt voor een aantrekkelijke verblijfsruimte met zitplekken. Parkeren kan daarbij alleen aan de randen zodat er weinig ‘blik’ in beeld is. Het binnenterrein gaat daarbij werken als een soort plein van ontmoeting en informele kennisdeling. En misschien nog concreter: het is aangetoond dat mensen gewoon veel productiever zijn in een prettige groene werkomgeving.

Door kleinschalig te beginnen willen we aantonen hoe biodiversiteit bijdraagt aan het vermogen van de natuur tot herstel en als voorbeeld dienen voor andere bedrijven en bedrijfsterreinen. Hiervoor worden nu concrete inrichtingsplannen gemaakt in samenwerking met landschapsarchitect Natascha van der Ban (www.nataschavandenban.nl). Samen met de bij MAAK Haarlem gevestigde MAAKers start binnenkort de uitvoering hiervan.

Zo bouwt MAAK Haarlem samen met ClimateMatters letterlijk en figuurlijk aan een innovatiepark!

Neem contact met ons op voor meer informatie over dit project.

Het hele project Vergroening Waarderpolder heeft de steun van de Gemeente Haarlem, Spaarnelanden, het Parkmanagement Waarderpolder, Industriekring Haarlem, Stichting de Groene Stad en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

MAAK-Haarlem-Vergroening-Waarderpolder-Oudeweg-Haarlem

[/av_textblock]

[av_social_share title=’Deel dit stuk’ style=” buttons=” admin_preview_bg=”]