de MAAKer en het gehuurde
het concept
De gemeente Haarlem zet zich in om de innovatieve en circulaire maakindustrie in de regio te versterken. Door kennis en expertise rondom deze thema’s te clusteren, ontstaat een unieke plek waar ideeën en samenwerkingen tot bloei komen. MAAK Haarlem faciliteert dit door kantoor- en bedrijfsruimtes te verhuren, maar alleen aan bedrijven die passen binnen het zorgvuldig opgestelde MAAK-profiel.
Niet zomaar elk bedrijf komt in aanmerking voor een plek bij MAAK. De selectiecommissie – bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Haarlem en MAAK Haarlem – beoordeelt kandidaat-huurders op basis van het MAAK-profiel. Dit profiel is ontwikkeld om te garanderen dat MAAK ruimte biedt aan nieuwe, opkomende en economisch kansrijke bedrijven die innovatief zijn en bijdragen aan circulariteit. De juiste mix van bedrijven zorgt voor kruisbestuiving en samenwerking – een vliegwiel dat de circulaire maakindustrie in de Waarderpolder echt laat groeien.
Als kandidaat ontvang je een vragenlijst waarmee de commissie beoordeelt of jouw bedrijf aansluit bij de MAAK-visie. Bij een positief advies wordt jouw bedrijf onderdeel van de community en maakt de ingevulde vragenlijst deel uit van het huurcontract.
Eenmaal onderdeel van de MAAK community, evalueren we jaarlijks samen of je bedrijf nog steeds aansluit bij het profiel dat je eerder hebt ingediend. Als blijkt dat je daar onvoldoende op aansluit, krijg je een half jaar de tijd om dit te herstellen. Lukt dat niet, dan kan de huurovereenkomst eenzijdig worden opgezegd.
Voeg je nieuwe bedrijfsactiviteiten toe of verandert er iets in je bedrijfsvoering? Laat het ons weten! Het MAAK team denkt graag met je mee om te zorgen dat jouw plek binnen de community behouden blijft en we samen blijven bouwen aan een duurzame toekomst.
Bedrijven bij MAAK Haarlem zijn in het algemeen:
- innovatief en creatief;
- waarde toevoegend;
- tech georiënteerd maar wel toepassingsgericht;
- onderscheidend en specialistisch.
Bedrijven die zich vestigen bij MAAK Haarlem:
- maken gebruik van gespecialiseerde ambachten;
- maken gebruik van hoogwaardige en slimme productietechnieken (zoals professionele 3D printers, sensoring, VR/AR, robotica, nanotechnologie, computing power en big data);
- richten zich op het gebruik, de toepassing en/of de levering van duurzame technologie;
- leveren of maken gebruik van hoogwaardige duurzame productietechnieken (PV panelen, Renewable Energy, E-mobility, Smart City, City Farming, Solid Waste & Recycling, etc.);
- leveren direct gespecialiseerde kennis aan bovengenoemde bedrijven;
- leveren maatwerk producten aan derden;
- leveren slimme producten en diensten aan derden.
Door vestiging bij MAAK Haarlem zullen de bedrijven onderdeel uitmaken van de MAAK community en zullen daarmee:
- specialistische productietechnieken openstellen voor derden;
- aansluiting zoeken bij kennis en ervaring van andere MAAKers;
- afstudeer- en stage mogelijkheden bieden voor studenten in studierichtingen in de maakindustrie;
- bereid zijn zich in te zetten voor activiteiten binnen van MAAK Haarlem.
Meer over het MAAK concept vindt je hier.
terug naar inhoud
gebruik
Als MAAKer huur je een ruimte met voorwaarden die aansluiten bij het MAAK-concept. Dit betekent dat jouw gebruik van de ruimte niet alleen moet passen binnen onze visie, maar ook binnen de geldende wet- en regelgeving, zoals het bestemmingsplan en de milieuwetgeving. Voor sommige bedrijfsactiviteiten geldt zelfs een meldingsplicht qua milieuwetgeving. Check hiervoor het Omgevingsloket voor meer informatie.
Bij MAAK draait alles om samenwerken in een inspirerende omgeving. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met je medeMAAKers. Bij de kantoorruimtes zijn geur- en geluidsoverlast niet toegestaan. Ook is het gebruik van kantoorruimtes gelimiteerd tot enkel kantoorfuncties. Winkelfuncties met een kassasysteem zijn niet toegestaan op het MAAK park.
Om ieders veiligheid te garanderen, is het vanuit brandveiligheid niet toegestaan om te overnachten op het terrein of in je eigen ruimte. Samen zorgen we ervoor dat MAAK een prettige en veilige plek blijft voor iedereen!
terug naar inhoud
onderhuur en medegebruik
Onderverhuur van jouw ruimte is niet toegestaan. Wil je jouw ruimte delen met een medegebruiker? Dat kan, maar alleen als de bedrijfsactiviteiten van die medegebruiker passen binnen het MAAK-concept. Vooraf overleg je dit altijd met het MAAK team en vraag je goedkeuring.
MAAK Haarlem BV sluit altijd maar één huurovereenkomst af per ruimte, en die wordt aangegaan met de formele huurder. Dit betekent dat jij als huurder altijd volledig verantwoordelijk blijft voor de medegebruiker(s) in jouw ruimte.
terug naar inhoud
zichtbaarheid
Zichtbare bedrijvigheid versterkt het open en innovatieve karakter van ons terrein en is belangrijk voor het MAAK-concept. Daarom is het belangrijk dat er zichtbare bedrijfsactiviteit plaatsvindt in elke ruimte. Dit betekent dat jouw ruimte niet enkel gebruikt mag worden als opslagplaats – er moet echt iets te zien en te beleven zijn. Natuurlijk passen we dit principe toe in alle redelijkheid, zodat het voor iedereen werkbaar blijft.
terug naar inhoud
openingstijden
Als MAAKer heb je 24/7 toegang tot het terrein en jouw gehuurde ruimte. Dit geeft je de vrijheid om te werken wanneer het jou uitkomt. Wel vragen we je om buiten kantoortijden extra alert te zijn op de veiligheid van het terrein. Zorg ervoor dat je het toegangshek en eventuele openstaande deuren van het terrein en de gebouwen goed sluit als je weggaat.
Let op: overnachten op het terrein of in je gehuurde ruimte is nadrukkelijk niet toegestaan
terug naar inhoud
sleutelbeheer
Elke unit wordt opgeleverd met een slot en twee sleutels. Voor calamiteiten heeft het MAAK team altijd één kopie van de sleutel in bezit. Wil je de cilinder vervangen? Dat kan, maar we vragen je om direct een nieuwe sleutel aan het MAAK team te overhandigen. Zo zorgen we samen dat toegang bij noodgevallen altijd mogelijk blijft.
terug naar inhoud
reclame en naamsaanduidingen
Bij MAAK zorgen we ervoor dat jouw bedrijf professioneel zichtbaar is, zowel naast je unit als op het algemene bord bij de ingang. Naast elke unit of toegangsdeur plaatsen we een naamsaanduiding met jouw bedrijfsnaam en maximaal drie pictogrammen die je bedrijfsactiviteiten kenmerken. Je kiest deze pictogrammen zelf bij aanvang van de huur in overleg met het MAAK team. De thema’s en pictogrammen vind je hier op onze website. Het MAAK team regelt zowel de bordjes als je vermelding op het algemene bord. De kosten hiervoor staan in je huurovereenkomst en worden na aflevering en montage doorberekend.
Reclame-uitingen op je gehuurde ruimte
Wil je jouw bedrijfslogo plaatsen op de buitenzijde van je unit of kantoor? Dat kan, maar alleen volgens de uniforme richtlijnen:
Kantoren (A en B): Witte of matte folie op de onderste helft van het onderste raam aan de Oudeweg-zijde.
Bedrijfsunits (C en E): Witte letters op de deur, gespoten (mallen te bestellen bij Snijmeesters / C-0.5).
Bedrijfsunits (F): Losse letters/logo’s, maximaal 4 meter breed en 50 cm hoog, gecentreerd op het bovenpaneel van de overheaddeur (binnen het betonkader).
Vernieuwde bedrijfsunits (F): Losse letters en/of logo’s in grijs (RAL7016) binnen het daarvoor bestemde vierkant.
Tijdelijke bebouwing op kavels: Maximaal 1800×900 mm, gespoten, geplakte of losse letters/logo’s (geen bord of doek).
Andere vormen van naamsaanduiding of reclame-uitingen zijn niet toegestaan. Affiches of posters op ramen, deuren of wanden zijn niet toegestaan. Heb je behoefte aan tijdelijke affichering? Overleg dit dan met het MAAK team – samen vinden we een passende plek. Bij vertrek moet alle reclame worden verwijderd en eventuele schade aan de gevel hersteld.
Voor alle naamsvermeldingen en gevelreclame is toestemming van het MAAK team nodig. Stuur je voorstel naar Hans (hans@maakhaarlem.nl), zodat we kunnen checken of het aan de richtlijnen voldoet.
terug naar inhoud
vestigingsadres, post en pakketjes
Als MAAKer kun je jouw bedrijf inschrijven op het adres van MAAK Haarlem: Oudeweg 91-95, 2031 CC Haarlem, aangevuld met je unitnummer. Dit maakt postverwerking eenvoudig en overzichtelijk. Alle binnenkomende post wordt verdeeld over de postvakjes, die je kunt vinden tegenover de entreedeur van de kantoren B.
Let op: Het MAAK team verdeelt de post zorgvuldig, maar is niet verantwoordelijk voor beschadigde of zoekgeraakte brieven of poststukken. Zorg ervoor dat je altijd je bedrijfsnaam en je unitnummer vermeldt bij het opgeven van je postadres. Dit voorkomt misverstanden en zoekgeraakte post.
terug naar inhoud
gemeenschappelijke ruimtes
De gemeenschappelijke ruimtes bij MAAK zijn er voor iedereen en omvatten alle ruimtes die niet door een MAAKer expliciet worden gehuurd. Denk hierbij aan gangen, trappenhuizen, sanitaire ruimtes, de MAAK arena en het gemeenschappelijke buitenterrein. Om deze ruimtes veilig en prettig te houden voor alle gebruikers, gelden er een aantal duidelijke regels.
Zo is het niet toegestaan om goederen, emballage, meubilair, plantenbakken, sportartikelen of andere materialen in gemeenschappelijke ruimtes te plaatsen, zelfs niet tijdelijk.
Vlaggen, uithangborden of andere attributen mogen alleen worden geplaatst met schriftelijke toestemming van het MAAK team.
Goederen of materialen die zonder toestemming in gemeenschappelijke ruimtes worden geplaatst, moeten na de eerste melding direct worden verwijderd. Gebeurt dit niet, dan worden de items door het MAAK team weggehaald. De kosten hiervan worden doorbelast aan de huurder. Eventuele schade door verwijdering komt voor rekening van de huurder; de verhuurder is hiervoor niet aansprakelijk.
Alle bewegwijzering en naamsaanduiding in de gemeenschappelijke ruimtes, zowel binnen als buiten, wordt verzorgd door het MAAK team. Dit gebeurt op een uniforme en eenduidige manier. Als een wijziging in naamsaanduiding nodig is, kunnen de kosten hiervan worden doorbelast aan de desbetreffende MAAKer.
terug naar inhoud
keukens en pantry’s
De keukens en pantry’s bij MAAK zijn voor algemeen gebruik. Om deze ruimtes prettig te houden voor iedereen, vragen we je om ze na gebruik altijd netjes op te ruimen en schoon achter te laten.
Wil je een huishoudelijk apparaat, zoals een koffiezetapparaat of magnetron, in een van de keukens of pantry’s plaatsen? Dat kan, maar alleen na goedkeuring van het MAAK team en als het apparaat voorzien is van een sticker met de naam van de eigenaar.Apparaten zonder goedkeuring of sticker worden verwijderd.
terug naar inhoud
huisdieren
Om het voor iedereen aangenaam te houden, zijn huisdieren niet toegestaan in de de gehuurde ruimtes en in de gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen, toiletten en keukens.
Buiten zijn honden welkom, mits ze kort aangelijnd zijn, ze altijd worden vergezeld door hun eigenaar en ze buiten het terrein worden uitgelaten. Als hondenbezitter ben je zelf verantwoordelijk voor het opruimen van hondenpoep op het terrein. We vragen je ook om je eigen bezoekers hierop aan te spreken als dat nodig is.
terug naar inhoud
roken
Bij MAAK geldt een rookverbod in alle gehuurde en gemeenschappelijke ruimtes. Roken is toegestaan op het buitenterrein. Daar zijn asbakken geplaatst, zodat je je sigarettenpeuken netjes kunt weggooien. Zorg ervoor dat peuken altijd in de asbakken worden gedeponeerd. Zo houden we het terrein schoon en fijn voor iedereen!
terug naar inhoud
elektra
Het aanleggen, gebruiken en onderhouden van elektrische installaties in je gehuurde ruimte vraagt om zorgvuldigheid. Bij MAAK zorgen we samen voor een veilige werkomgeving. Daarom hebben we een paar duidelijke regels en tips opgesteld voor het gebruik en onderhoud van elektrische installaties.
In de bedrijfsruimten vind je op diverse plekken groepenkasten. Deze worden beheerd en onderhouden door een erkende elektraspecialist van MAAk Haarlem. Het onderhoud en beheer van de elektrische installatie achter de groepenkast valt onder jouw verantwoordelijkheid als huurder.
Zelf een E-installatie aanleggen? Laat dit altijd uitvoeren door een erkende installateur, óf laat je werk na afloop controleren door een specialist. Op het MAAK park werken we samen met Vriend Elektrotechniek, maar je mag ook je eigen specialist inschakelen.
Werken met elektriciteit brengt risico’s met zich mee. Elektriciteit is onzichtbaar, maar des te meer voelbaar. Om deze risico’s te beperken, volgen we de wettelijke norm NEN 3140. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips:
- Geen aanraking met stroomvoerende delen: Zorg dat medewerkers en bezoekers niet in aanraking kunnen komen met snoeren, stekkers of andere spanningsvoerende delen.
- Afscherming en waarschuwingssignalen: Beperk aanrakingsgevaar met goede afscherming en duidelijke borden of signalen.
- Let op warmte: Schakelaars, stekkers en verdeelcontacten die warm aanvoelen, kunnen overbelast zijn of slecht contact maken. Laat deze tijdig vervangen.
- Geen doorlussen van verlengsnoeren: Dit is verboden en gevaarlijk.
- Veilige plaatsing van snoeren: Verlengsnoeren en contactdozen mogen niet op de grond liggen om struikelgevaar en risico bij lekkages te voorkomen.
- Controleer snoeren en stekkers: Gebruik alleen onbeschadigde kabels en stekkers.
- Goedgekeurd gereedschap: Zorg dat je gereedschap is voorzien van een keuringssticker (NEN 3140).
Vraag bij twijfel altijd advies aan een erkende elektraspecialist of een bevoegd persoon. Geeft een machine of elektrisch apparaat een storing aan? Controleer of het apparaat op de juiste wijze gezekerd is. Reparaties en aanleg mogen alleen worden uitgevoerd door bevoegd personeel.
Tekst toevoegen over afzekering, bemetering, storingen
terug naar inhoud
internet
Alle ruimtes bij MAAK zijn voorzien van een vaste internetaansluiting, zodat je altijd snel en betrouwbaar online kunt werken. Internet is standaard inbegrepen in je huur en wordt volledig verzorgd door BlackGATE. Bij BlackGATE kun je een (wifi)router aanschaffen als je een eigen netwerk wilt opzetten. Heb je vragen of ervaar je een storing? Neem dan rechtstreeks contact op met BlackGATE via 088 000 6000.
Als MAAKer ben je zelf verantwoordelijk voor alle inhoud die je verspreidt, opent of bekijkt via de internetdienst. De verhuurder en/of dienstverlener kan nooit verantwoordelijk worden gehouden voor jouw activiteiten online.
Storingen zijn natuurlijk vervelend, maar de verhuurder en/of dienstverlener kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die ontstaat door een storing in het internetnetwerk.
terug naar inhoud
verwarming en koeling
De meeste ruimtes op het MAAK park worden centraal verwarmd. Voor deze verwarming betaal je op dit moment een vaste bijdrage, maar in de toekomst gaat dit veranderen naar een gebruiksafhankelijke bijdrage. Hoe dit er precies uit komt te zien, wordt later bekendgemaakt.
Als innovatief en circulair bedrijfsterrein verwachten we van MAAKers dat zij bewust en zuinig omgaan met energie. Het MAAK team houdt hier toezicht op en zal MAAKers aanspreken bij onnodig energieverbruik of warmteverlies.
Om energieverspilling te voorkomen, is het gebruik van airco-units en/of elektrische verwarming in principe niet toegestaan. Heb je problemen met de verwarming of koeling van je ruimte? Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar een passende en duurzame oplossing.
terug naar inhoud
zonwering
De meeste kantoorruimtes beschikken over buitenzonwering in de vorm markiezen. Deze kunnen naar eigen wens gebruikt worden, maar moeten altijd ’s avonds en voor het weekend (i.v.m. storm, regen e.d.) weer worden opgehaald.
terug naar inhoud
brandbeveiliging
Bij MAAK staat veiligheid altijd voorop. Daarom zijn alle MAAKers verplicht om te voldoen aan de eisen en voorschriften van de brandweer. Volg altijd de aanwijzingen van de brandweer op en werk actief mee aan ontruimingsoefeningen.
Om het risico op brand te beperken, gelden de volgende regels:
- Geen vluchtige of brandgevaarlijke stoffen: Het is niet toegestaan om deze in je gehuurde ruimte op te slaan.
- Zorg voor een veilige elektrische installatie: Controleer regelmatig of je elektrische installatie in orde is en voldoet aan de geldende normen.
- Toegankelijkheid brandveiligheidsvoorzieningen: Brandblusmiddelen, brandmelders en vluchtwegen moeten altijd goed bereikbaar en vrij van obstakels zijn.
- Geen stalling van voertuigen: Het is verboden om auto’s, motoren en/of bromfietsen in je ruimte te stallen.
- Geen afvalverbranding: Het verbranden van bedrijfsafval is niet toegestaan en valt onder de milieuwetgeving.
- Geen open vuur en brandbare objecten: Open vuur is op het terrein niet toegestaan. Plaats ook geen brandbare objecten, zoals afvalcontainers, tegen gevels vanwege brandveiligheid.
terug naar inhoud
verzekeringen
Alle MAAKers dienen zelf voor eigen kosten de volgende verzekeringen af te sluiten:
- een inventaris/goederen/inbraakrisico verzekering (naar eigen wens);
- een huurdersbelangverzekering (naar eigen wens);
- een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (verplicht!).
terug naar inhoud
wijzigingen in of aan het gehuurde
Als MAAKer kun je wijzigingen aanbrengen in je gehuurde ruimte, maar daar zijn wel duidelijke afspraken voor. Het gaat immers om eigendommen van de verhuurder. Om alles soepel en volgens de regels te laten verlopen, moet je vooraf altijd schriftelijke toestemming vragen aan het MAAK team.
Je hebt toestemming nodig voor elke wijziging of aanvulling aan:
- Technische installaties, zoals rookmelders, energiezuilen, ruimte-thermostaten, of luchtbehandelingssystemen.
- Plafonds, buitengevels, huurde-scheidende wanden of andere constructies.
- De bestemming van de ruimte (bijvoorbeeld als de functie verandert).
- Het aantal bruikbare/verhuurbare m² (zoals het plaatsen van tussenvloeren).
- De brandmeldcentrale, ontruimingsinstallatie of vluchtwegen.
- Alle verbouwingen aan de buitengevel of het dak.
Belangrijk: Alle wijzigingen moeten voldoen aan de eisen van nutsbedrijven, gemeentelijke en andere overheidsinstellingen. De werkzaamheden mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een aannemer of installateur die is aangewezen of goedgekeurd door het MAAK team.
Voordat je start met de verbouwing, stuur je een verzoek naar beheer@maakhaarlem.nl. Lever hierbij de volgende stukken aan:
- Tekeningen: Overzicht van de oude en de nieuwe situatie.
- Werkplan: Beschrijf hoe je eventuele overlast voor andere huurders beperkt.
- Overzicht aannemers/installateurs: Geef aan wie er aan het werk gaat.
- Planning: Wanneer starten en eindigen de werkzaamheden?
Pas na schriftelijke toestemming mag je beginnen met de werkzaamheden.
Als je vertrekt, moet je de ruimte weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen met het MAAK team. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Check hiervoor ook je huurovereenkomst.
terug naar inhoud
facturatie
Rond de 15e van elke maand ontvang je een huurfactuur via e-mail. Deze factuur is voor de huur van de aankomende maand en moet vóór de 1e van de maand betaald zijn. Zorg dat we het juiste e-mailadres gebruiken om de facturen naar toe te sturen. Geef wijzigingen door via financieel@maakhaarlem.nl.
De facturen worden automatisch verstuurd. Dit betekent dat de e-mails soms in je spam-box kunnen belanden. Controleer dit regelmatig en markeer de mail als veilig. In de e-mail vind je de factuur als PDF bestand in de bijlage.
Voor waarborgsommen sturen we géén facturen. Je maakt deze zelf over naar:
NL14 RABO 0157 1554 20 t.n.v. MAAK Haarlem BV
Vermeld hierbij duidelijk “waarborgsom” en je unitnummer. Na ontvangst krijg je een bevestiging per e-mail.
terug naar inhoud
huurdersevaluaties
Elk jaar plannen we een evaluatiegesprek met iedere MAAKer. Tijdens dit gesprek kijken we samen hoe jouw bedrijfsactiviteiten zich verhouden tot het MAAK concept en de oorspronkelijke intake. Dit helpt ons om ervoor te zorgen dat jouw onderneming en de visie van MAAK hand in hand blijven gaan.
Daarnaast kunnen we natuurlijk ook praktische zaken bespreken, zoals vragen of opmerkingen over je gehuurde ruimte of andere faciliteiten.
Dit gesprek is ook een moment om je feedback te delen of ideeën te bespreken. Zo blijven we samen bouwen aan een innovatieve en circulaire community!
terug naar inhoud
storingen en beheer
Bij MAAK zorgen we ervoor dat storingen snel en efficiënt worden opgelost. Afhankelijk van de situatie zijn er twee manieren om een storing te melden:
Heb je te maken met een acute storing, zoals een stroomstoring of een ernstige lekkage? Bel dan direct het noodnummer van het MAAK team: 085 047 80 48
Voor niet-acute storingen stuur je een e-mail naar: beheer@maakhaarlem.nl. Geef hierbij zoveel mogelijk details, zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Vermeld bijvoorbeeld:
- Een duidelijke beschrijving van het probleem.
- Foto’s van de storing (als dat mogelijk is).
- De contactgegevens van een persoon waarmee we een afspraak kunnen inplannen.
De storing wordt vervolgens binnen een redelijke termijn opgelost.
terug naar inhoud