17|03|2023

Veldtwerk in Haarlems Nieuwsblad

Simone en David over waterbeheer: ‘Supercool dat je eigen opgevangen water kunt gebruiken’

HAARLEM – Op 15 maart kunnen Haarlemmers kiezen welke politieke partijen ons waterbeheer gaan doen. Simone Keesmaat en David van der Veldt gaan zeker weten hun stem uitbrengen bij de waterschapsverkiezingen. Maar als burger heb je zelf invloed op het waterbeheer in en rond je eigen huis. Simone en David geven daarin het goede voorbeeld.

Drie jaar wonen ze tot hun grote geluk in de Zocherstraat, een huis met voor- en achtertuin. Simone: “”We zijn meteen begonnen met tegelwippen en hebben die in de voortuin gebruikt als muurtje voor onze groentetuin. In de achtertuin hebben we ook de meeste tegels eruit gehaald en bomen, struiken en kruiden geplant. Planten zijn vooral goed voor bijen en andere bestuivers.”

De waterbank van David

Als de regen met bakken tegelijk naar beneden komt, sta je er niet bij stil dat water schaars aan het worden is, zelfs in Nederland. David: “Afgelopen zomer regende het acht weken niet. Voor de voortuin hebben we een regenton van 1000 liter aangeschaft. Voor de achtertuin heb ik zelf drie waterbanken gemaakt. De bak is van kunststof dat recyclebaar is en ook geen giftige stoffen verliest door hitte en vocht. Belangrijk is dat het een gesloten systeem is waar geen ongedierte en zonlicht bij kan.” Simone: “Het is supercool dat je je eigen opgevangen water kunt gebruiken.” Wat als een idee voor de thuissituatie begon, is uitgegroeid tot een product. Op het terras van de Haarlemmer Kweektuin staan inmiddels negen waterbanken van elk 210 liter. Tuinarchitecten zijn enthousiast over de waterbank als regenton, waarvan de zitting gemaakt is van acaciahout.

De oliën en zalfjes van Simone

Terwijl haar man David bedenkt en timmert, verdiept Simone zich in de werkzame stoffen van bloemen en kruiden. “Woekeraar zevenblad kun je eten! Het smaakt echt lekker en helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Van de bloemen van de madelief en de rode zonnehoed kan je thee maken. Dat doe ik ook met bloemen van de goudsbloem. De rest zet ik in om jojoba olie en calendula balsem van te maken De jonge zachte blaadjes van kleefkruid kun je gebruiken voor in de thee, in de salade of een lentestamppot. Ik zet sommige kruiden op olie en maakt er zelf Dampo en lippenbalsem van.”

Simone Keesmaat is te volgen op Instagram: @zie_mone. Info over David van der Veldt: waterbank.nu en veldtwerk.info.

Foto: Simone, David en Yaniv bij de waterbanken. (foto: Willem Brand)
Artikel door: Willem Brand (Haarlems Nieuwsblad week 11 2023)

Volg onze social media kanalen Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.