2|05|2024

Terugblik Week van de Circulaire Economie 2024

We gaan even terugkijken op de Week van de Circulaire Economie bij MAAK Haarlem. Het was een drukke en interessante week vol activiteiten tussen 11 en 16 maart 2024. Laten we samen bekijken wat er allemaal gebeurde tijdens deze week, met nieuwe ideeën, samenwerkingen en successen.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie van 11 t/m 16 maart 2024 werden er bij MAAK Haarlem diverse evenementen georganiseerd om de circulaire transitie te versnellen. Dit omvatte onder meer inspirerende studiogesprekken over circulaire bouw en de lancering van een stichting door ketenpartners, gericht op het realiseren van circulaire sloop- tot nieuwbouwprojecten. Daarnaast werden er fietsroutes georganiseerd langs diverse circulaire projecten, zoals houtbouw, circulaire loopbruggen en renovaties van industriële panden. Ook vond er een bijeenkomst plaats waarbij de projectinrichting en meubelketen werden samengebracht om gezamenlijk te werken aan versnelling richting 2030.

Naast MAAK waren er ook andere locaties en organisaties in de stad die bijdroegen aan de Week van de Circulaire Economie, zoals de Haarlemmer Kweektuin, Oceans en Sociëteit de Vereeniging, waar duurzame initiatieven werden gepromoot en ondernemers bij elkaar kwamen.

De evenementen tijdens de week resulteerden in verschillende successen, waaronder het aantrekken van nieuwe geïnteresseerden, het vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden binnen de meubel- en bouwindustrie, en het inspireren van individuen om over te stappen naar banen met meer duurzame impact. Bovendien zorgde de coördinatie en publicatie van de agenda door de gemeente Haarlem voor een beter overzicht van alle activiteiten.

Deze evenementen werden mogelijk gemaakt door samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder MAAK Haarlem, BouwLab, C-district, de gemeente Haarlem, Sociëteit de Vereeniging, de Haarlemmer Kweektuin en Stadsgarage Oceans.

Het belang van dergelijke initiatieven ligt in het realiseren van duurzame en circulaire ambities in Haarlem en Nederland. Samenwerking en versnelling zijn nodig om te voldoen aan toenemende regelgeving en maatschappelijke verantwoordelijkheden, terwijl het tegelijkertijd bedrijven relevant houdt in een steeds veranderend economisch landschap.

De Week van de Circulaire Economie zal volgend jaar plaatsvinden van 10 t/m 15 maart 2025.

Voor wie geïnteresseerd is in het bevorderen van duurzaamheid en circulariteit, biedt MAAK het hele jaar door mogelijkheden voor inspiratie, onderzoek en innovatie. Bedrijven kunnen bij MAAK vergaderen of aan productontwikkeling werken, terwijl consumenten tijdens open dagen nieuwe ontwikkelingen kunnen ontdekken. Ook voor onderwijs zijn er het hele jaar door kansen, zoals stages, inspiratiebezoeken en praktijkopdrachten.

In dit filmpje laten we een korte impressie zien van de activiteiten tijdens de Week van de Circulaire Economie 2024.

Volg onze social media kanalen Facebook, Instagram en LinkedIn