15|09|2023

Interviewserie: Teun en Eline | MeltUp

Jaarlijks wordt er 33 kilo per persoon verbruikt en dat kan anders!
MeltUp is een nieuw initiatief bij MAAK Haarlem. De locatie waar zij gevestigd zijn is over nagedacht, namelijk tussen MAAK, Spaarne Werkt (locatie Snuffelmug) en Spaarnelanden in, midden in het hart van het C-district. Alles waar het C-district voor staat komt hier bij elkaar, namelijk circulaire krachten bundelen. MeltUp is een unieke samenwerking tussen de bedrijven TZO van Teun Zoetemeijer (39) en Snippr van Eline Hoedeman (28). Beide bedrijven maken van lokaal gerecycled plastic nieuwe producten. Hun missie is om organisaties de mogelijkheid te geven om hun eigen plastic afval te kunnen recyclen en er weer bruikbare producten van te maken voor in huis, school, kantoor of in de buitenruimte. Nederland is de grootste exporteur van plastic afval van Europa, jaarlijks wordt er ongeveer 33 kilo per persoon verbruikt en dat kan anders! De sleutel om grotere impact te maken is, samenwerken en daarom is de locatie van MeltUp helemaal passend. Het netwerk van: MAAK, het recyclepunt: Snuffelmug (bedrijf van Spaarne Werkt), de afvalinzameling: Spaarnelanden en het kenniscentrum van plastic recyclen: MeltUp komen hier samen. De perfecte samenwerking om van weggegooid plastic, bruikbare producten te maken.

meltup-maak-haarlem-juli-2023

C-district
Het C-district is een innovatief netwerk van partners uit het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen. Door circulaire activiteiten te bundelen, barrières voor innovatie weg te nemen en creatieve co-creatie te stimuleren, creëren we een moderne zone tussen stad, mens en bedrijfsleven. Het C-district fungeert als een proeftuin waar circulaire oplossingen in de praktijk worden toegepast om de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

De Haarlem Recycletas Spaarnelanden en Snuffelmug
Met de Haarlem Recycletas verzamel je op een gemakkelijke manier boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel en cd’s/dvd’s waar je vanaf wilt. De gevulde Recycletas haalt Spaarnelanden, tijdens de ophaalrondes, op afspraak gratis bij je thuis op. De ingezamelde spullen worden gesorteerd voor de kringloop of recycling. Zo wordt ervoor gezorgd dat het niet verbrand wordt met het restafval, maar zo duurzaam mogelijk worden hergebruikt. Dit sorteren wordt gedaan door Snuffelmug (een bedrijf van Spaarne Werkt het participatiebedrijf van Zuid-Kennemerland). Goede spullen komen o.a. bij de kringloopwinkels van de Snuffelmug terecht. Zo krijgen de nog bruikbare boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel een tweede leven. Veel plastic spullen die niet meer gebruikt kunnen worden gaan naar MeltUp om daar een tweede leven te krijgen.

meltup-maak-haarlem-juli-2023

Producten van MeltUp
Wekelijks komen er karren met spullen van plastic binnen bij MeltUp. Denk hierbij aan kapotte tuinmeubelen, winkelmandjes, speelgoed etc. Eerst worden de spullen in grove stukken gezaagd. Deze stukken worden goed schoongemaakt in een wasstraat. Dan gaan de grove stukken in de shredder om er granulaat van te maken. Dit is het plastic in zo fijn mogelijke stukjes te krijgen. Daarna wordt het gesmolten en kan je er alles van maken wat je wilt. Bijvoorbeeld balken welke je als bouwmateriaal kunt gebruiken. Deze balken kunnen zo een 6 meter lang zijn en verschillende diktes hebben. Maar ook leuke stijlvolle producten zoals plantenbakken, hanglampen, haarkammen of banken kunnen gemaakt worden. Bekijk de webshop van MeltUp maar eens voor leuke inspiratie.

maak-haarlem-MELTUP

Contact
MeltUp is te vinden in unit E-0.2 Oudeweg 91-95 op het MAAK Haarlem terrein of unit F-0.15 Ir. Lelyweg (tegenover Ir. Lelyweg 30) Haarlem.
www.meltup.nl
info@snippr.nl | Eline van Snippr Design |06 49 86 53 81
info@tzo-nl.com | Teun van TZO | 06 18 37 01 66

Officiële opening
Vrijdag 22 september 2023 is de officiële opening van MeltUp. Kom dan eens langs om zelf de route van het plastic recyclen te zien. En neem plaats op een bankje gemaakt van gerecycled plastic.

meltup-maak-haarlem-juli-2023