Nieuws
terug naar overzichtWereld te winnen bij borstprotheses
MAAKer Norman van Beek in
Telegraaf
3D-printer zorgt voor exacte kopie die naadloos aansluit
Nadat hij zelf een borstamputatie had ondergaan, ontdekte Norman van Beek dat er op het gebied van uitwendige borstprotheses nog een wereld te winnen valt. Als ondernemer in de 3D-printsector zag hij mogelijkheden voor een perfect passend en betaalbaar alternatief. Deze borstkankermaand lanceert hij zijn nieuwe bedrijf: www.eveborstprotheses.com.
Confectieprotheses zijn nooit helemaal passend en verschillen qua vorm en kleur meestal van de andere, eigen borst. Ook maatprotheses sluiten niet naadloos aan op het litteken, zo ontdekte Van Beek, bij wie in 2017 vier tumoren in zijn linkerborst werden gevonden. Borstkanker bij mannen komt weinig voor: van de 17.181 Nederlanders die de diagnose in 2019 kregen, waren er 144 man.
3D-scan
Na de amputatie van zijn borst ontstond wondvocht in de ‘kiertjes’. Geen fijne ervaring, maar het bracht de productontwikkelaar op het idee om een 3D-scan van zijn litteken te maken en een gespiegelde mal van zijn andere borst te printen. Deze sloot perfect aan en gaf de juiste tegendruk, wat hielp bij het genezingsproces. Van Beek is niet de eerste die 3D-geprinte borstprotheses op de markt brengt, maar hij vindt de bestaande opties erg duur en de scans onvoldoende nauwkeurig. Met vijftien jaar ervaring in de 3D-printtechnologie en de behoefte om te innoveren moest een beter alternatief te realiseren zijn.
Met een medewerker van zijn 3D-studio in Haarlem bouwde Van Beek de benodigde apparatuur voor zijn nieuwe bedrijf EVE Protheses. In het proces leggen twintig camera’s de eigen borst en het litteken op hoge resolutie vast. Met de speciaal ontwikkelde 3D-printer en scanner wordt een mal afgegoten met gekleurde siliconen die veilig zijn voor de huid. Bij een dubbele borstamputatie kan voorafgaand aan de operatie een scan worden gemaakt en achteraf voor de reconstructie. Bij een enkele amputatie is alleen na de operatie een scan nodig. Van Beek had nooit eerder met siliconen gewerkt, dus dat was een studie op zich. De grootste uitdaging was het juiste gevoel van de prothese realiseren. ,,Het ideale gewicht en hardheid is voor iedere vrouw en iedere leeftijdsklasse verschillend. Ook moet worden nagedacht over wat er gebeurt als je je borst stoot. Het was een intensief proces.” Na drie jaar testen en aanpassen is het product af.
Net als de meeste ondernemers in de sector streeft Van Beek ernaar dat borstprotheses onderdeel worden van de basisverzekering. Dat is nog niet het geval, wel worden ze per twee jaar gedeeltelijk vergoed. Desondanks zijn de huidige 3D-oplossingen niet voor iedereen betaalbaar. De ondernemer wil zijn product toegankelijk maken. Door een hoog omzetvolume hoopt hij de prijs nog verder te laten dalen.
In contact komen met Norman | Eve Protheses? Klik hier.
Bron: Telegraaf dinsdag 13 oktober 2020
Tekst: Jessica Numann Foto’s: Michel van Bergen.
Artikel dinsdag 13 oktober 2020 Telegraaf.