Nieuws
terug naar overzichtPingpongen op een oude treinvloer
MAAKers Veldtwerk in
Haarlems Dagblad
Haarlemse broers Rick en David van der Veldt proberen alles te recyclen
Een pingpongtafel maken van vloeren uit oude treinstellen. Wie bedenkt zoiets? De Haarlemse broers Rick en David van der Veldt. Ze willen de tafels het liefst op elk station in Nederland hebben. Het zijn nog goede tafels ook, kregen Rick (44) en David (41) van der Veldt te horen van Bettine Vriesekoop. De beste tafeltennisspeelster die Nederland ooit heeft gekend, was lovend tijdens de presentatie vorige week op het station van Zwolle. Haar ’test’ was kinderlijk eenvoudig. Het plastic balletje moet net zo hoog opstuiten als bij een wedstrijdtafel. En dat deed het.
MAAK
De broers Van der Veldt begonnen vijf jaar geleden hun bedrijfje Veldtwerk op het voormalige complex van Spaarnelanden in de Waarderpolder. Op experimenteerterrein MAAK zitten allemaal ondernemers die zich bezighouden met innovatieve techniek.
De broers doen niets anders dan nieuwe producten maken van afval. Zij noemen het liever ’uitval’, omdat ze dagelijks merken dat bijna alles wat is afgeschreven een nieuw leven kan krijgen.
David zat op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is het creatieve brein van de twee. Hij leerde anders naar materiaal te kijken tijdens zijn stage bij industrieel vormgever Piet Hein Eek in Eindhoven, waar hij onder meer een tafelvoetbalspel maakte. ,,Piet Hein is mijn meester, mijn held.’’ Rick deed ervaring op in tal van timmerwerkplaatsen en is meer de uitvoerder. En natuurlijk het klankbord voor zijn jongere broer.
Kroonluchter
Inmiddels zijn de meest bizarre creaties uit hun handen gekomen. Zoals de kroonluchter die in het café van het Patronaat hangt. Met de meegekregen steekwoorden ’Jack Daniels’ en ’Eightball’ moest er in hun ogen een kermisachtige reuzenlamp komen. Voor het Kweekcafé aan de Kleverlaan leverden ze een excentrieke bar af.
Het gaat volgens Rick om het herkennen van de schoonheid van afgedankte spullen. ,,Je moet de rijkheid erin zien. Wij maken van de oude tafel van oma een leuk krukje. Op die manier moet je naar materiaal willen kijken.’’
Veldtwerk is nog geen bedrijf waar de accountants over elkaar struikelen om een juiste bestemming te vinden voor de waanzinnige omzet. Maar winst is zo ongeveer het laatste wat de broers boeit. David: ,,Succes wordt vaak afgemeten aan geld, maar niet door ons. We hebben niet veel nodig. We vinden het veel belangrijker dat we iets doen wat we heel leuk vinden.’’ Zijn broer heeft er zelfs nog een baan bij, als medewerker tentoonstellingen bij Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
De broers kwamen in contact met de Nederlandse Spoorwegen via ’t Vuilrak ook op het MAAKterrein de organisatie die probeert ’circulaire denkers’ en afval producerende bedrijven bij elkaar te brengen. Daar spraken ze met Ilse de Vos van Eekeren, Manager Duurzaam Ondernemen bij het vervoersbedrijf.
Hergebruik
Treinstellen worden na twintig jaar ontmanteld. Van de interieuronderdelen wordt 86 procent gebruikt in nieuwe wagons. Vervolgens vindt 11 procent een bestemming buiten de trein. ,,Voor die laatste 3 procent hergebruik zoeken we partners als Veldtwerk.’’
Het Haarlemse bedrijfje nam de buit dankbaar in ontvangst. ,,De NS zit met dit soort vloerplaten in hun maag’’, vertelt David. ,,Terwijl ik het als prachtig basismateriaal zie om tafels van te maken. Het is sterk multiplex, verlijmd met hoogwaardig linoleum. Dat moet ook wel, want er lopen natuurlijk miljoenen mensen overheen.’’
De Van der Veldts waren gecharmeerd van de marmerachtige structuur in de vloeren. Zodra de NS een partijtje aflevert, verwijderen ze de metalen strips, schroeven, vilt en lijm. Aan het vloeroppervlak doen ze verder niets. ,,Nee, want we willen dat het leven erin blijft zitten. Krassen horen erbij.’’
Het prototype van de pingpongtafel staat inmiddels op het NS hoofdkantoor. De broers zijn in afwachting van een order voor meer exemplaren.
David, die in een grijs verleden ooit nog voor de NS werkte: ,,Het zou toch mooi zijn als op elk station in Nederland onze tafel komt te staan. En dat reizigers hem zo enthousiast gebruiken dat ze besluiten een treintje later te nemen.’’
In contact komen met Veldtwerk? Klik hier.
Tekst Arnold Aarts Foto’s: Paul Vreeker en PR.
Volg onze social media kanalen Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.