Geschiedenis
Het ontstaan van MAAK Haarlem
Rondom de eeuwwisseling trok steeds meer maakindustrie naar lage lonenlanden. Hiermee vertrok ook de maakindustrie vrijwel geheel uit Haarlem. Daarnaast was productontwikkeling en innovaties vanwege hoge kosten en ingewikkelde machines voornamelijk voorbehouden aan grote industriële partijen. Maar gedurende de economische crisis na 2008 ontstonden er nieuwe bewegingen.
Door de komst van betaalbare machines als 3D printers, lasersnijders, CNC freesmachines e.d. konden kleine bedrijven en starters ook nieuwe innovatieve producten ontwikkelen en in kleine oplagen produceren. Deze starters waren veelal voormalige werknemers van die grote industriële partijen, die als gevolg van de crisis inkrompen.
Door de verhuizing van Spaarnelanden naar een nieuwe plek in de Waarderpolder kwam de huidige locatie ter beschikking. De locatie was prima geschikt om deze nieuwe bedrijvigheid een plek te geven en te clusteren.
Hiermee was in 2014 MAAK Haarlem geboren. Inmiddels hebben ruim 35 innovatieve en circulaire maakbedrijven zich gevestigd bij MAAK en ontstaat er een steeds waardevollere kennis-community met steeds meer productiefaciliteiten .
Lees hier nog een uitgebreide versie van de geschiedenis van het MAAK Haarlem terrein.
Team

Menno is mede-initiatiefnemer van het MAAK Haarlem concept welke in 2013 is ontstaan. Hij is het aanspreekpunt voor verhuur, gebouw- en terreinbeheer bij MAAK. Naast zijn functie bij MAAK heeft Menno zijn eigen bedrijf Mega Vastgoed Advies in Haarlem. Hij heeft uitgebreide kennis en ervaring in diverse vastgoedprojecten, met name vastgoedbeheer, voor zowel bedrijven, overheid, non-profit organisaties en particulieren.
Hans is mede-initiatiefnemer van het MAAK Haarlem concept welke in 2013 is ontstaan. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de kwaliteit en ontwikkeling van het terrein als gezond, prettig en inspirerend bedrijvencluster. Dit zowel ruimtelijk als thematisch. Naast zijn functie bij MAAK is Hans tevens architect/partner van HER architecten in Haarlem.
Matthijs zijn belangrijkste rol binnen MAAK is de lange-termijn plannen ontwikkelen en mede uitvoeren, samenwerking gemeente en 3DMZ en acquisitie. Sinds mei 2020 is hij betrokken bij MAAK. Naast zijn functie bij MAAK heeft hij een advies-, implementatie- en interim managementbureau genaamd Esito en is hij mede-eigenaar van een aantal kleinere metaalbedrijven in Zuid-Holland.
Kees heeft het technisch beheer onder zich. Naast MAAK geniet Kees van zijn welverdiende pensioen. Stilzitten daar houdt hij niet van en daarom is hij 3 dagdelen bij MAAK werkzaam.
Tessa is onze administratieve duizendpoot. Naast haar werkzaamheden bij MAAK werkt Tessa als zelfstandige onder de naam QUAX zakelijke assistentie. Zij biedt diverse diensten aan op administratief niveau in de breedste zin van het woord.
Melanie houdt zich binnen MAAK bezig met alles op het gebied van (digitale) communicatie, zowel intern als extern. Naast haar functie bij MAAK is zij werkzaam als communicatieadviseur bij Paswerk, de sociale onderneming in regio Zuid-Kennemerland.
Missie & Visie
Waar gaan we voor
MAAK als bruisende plek waar duurzame innovaties nieuwe toepassingen vinden. Een thuis voor iedereen die toekomstbestendig wil ontwikkelen, leren en maken.
Wat drijft ons?
- Samen & Lokaal
- Meervoudige waarde & Impact
- Vernieuwend & Inspirerend
- Open & Veilig
Toekomst
Het centrum voor maakbedrijvigheid in de regio
Samen met de gemeente Haarlem en de 3Makerszone gaan wij de locatie verder uitbouwen tot een toekomstbestendige innovatieve hub. Hierbij ontwikkelen wij een toegankelijke proeftuin voor het regionale bedrijfsleven, waar technologische projecten worden (door)ontwikkeld op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.
Op het terrein zullen nog meer, binnen het thema verhuurbare, bedrijfsruimtes en atelierruimtes worden toegevoegd, uiteraard ook zelf als voorbeeld voor innovatie en circulair bouwen. In de ontwikkelingen op het terrein worden ook diverse ‘shared facilities’ meegenomen.
Alle bestaande en nieuwe ruimtes worden verder gegroepeerd rondom twee groene pleinen. Hiermee dragen wij bij aan de klimaatbestendigheid van het bedrijventerrein, creëren wij een gezonde en prettige werkomgeving en bieden wij plaats voor ontmoeting en verbinding.
Door het intensiever ruimtegebruik zal er ook intensivering van aanwezige kennis ontstaan. Hiervoor worden programma’s uitgerold om innovatietrajecten of de toepassing van innovaties te stimuleren en aan te jagen.
Hiermee wordt MAAK het centrum voor innovatieve en duurzame maakbedrijvigheid in de regio Haarlem.