20|10|2021

Een borstprothese die eigen aanvoelt

MAAKer Norman van Beek in

INTERVIEW: Norman van Beek | EVE Borstprotheses in Haarlems Dagblad

“Via 3D-technieken worden protheses gemaakt die geheel op het lichaam zijn afgestemd.”

Norman van Beek ontdekte in 2017 een bultje in zijn linkerborst. Hij onderging een ingrijpende operatie. De specialist in 3D-design zorgde in de jaren erna voor een spectaculaire ontwikkeling op het gebied van borstprotheses.

Van Beek richtte in 2011 in Haarlem de eerste 3D- winkel van Nederland op. In opdracht van een zich snel ontwikkelende innovatieve markt produceerde hij via 3D-scans en 3D-prints unieke ontwerpen. Zoals gereedschappen voor de verf-en de glasindustrie.

Ook maakte hij zelf 3D-printers. „Op een gegeven moment wel 75 per week. Daar ben ik mee gestopt omdat ik geen productiebedrijf wilde zijn.”

Bij de ontdekking van de borstafwijking tijdens een training in de sportschool veranderden het werk en leven van Van Beek ingrijpend. Hij was in inmiddels neergestreken in Maak Haarlem, dat onderdak biedt aan bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve en circulaire maakindustrie.

Wond

Van Beek: „Ik besloot naar de huisarts te gaan. Vervolgens ga je het ziekenhuisproces in. In veertien dagen tijd bleken er vier tumoren te zijn die zich erg hard ontwikkelden. Ik moest geopereerd worden, waarbij de oncoloog ervoor waarschuwde dat een tepel wellicht niet behouden zou kunnen worden. Na de operatie werd ik wakker met een wond van twintig centimeter van middenrif tot oksel. Weefsel werd op kweek gezet. Uiteindelijk bleek de aandoening niet kwaadaardig.”

Hij ging zich na de operatie verdiepen in het fenomeen en las dat van alle ruim 17.000 Nederlanders die de diagnose borstkanker in 2019 kregen, slechts 120 man was. „Helaas ontwikkelde de wond zich slecht. Ik had een groot litteken en er was sprake van vochtophoping.”

Geluk

Van Beek besloot met zijn kennis van 3D-scans en -prints aan de slag te gaan om de verminking die hij onderging zoveel mogelijk op te heffen. „Mijn geluk was dat ik al bezig was met 3D-scannen en 3D- printen. Hierdoor kwam ik op een idee. Ik heb een 3D-scan van het litteken gemaakt en een gespiegelde mal (contramal) van mijn rechterborst gemaakt. Op grond daarvan heb ik van siliconen mijn linkerborst nagemaakt. Deze eerste prothese heb ik op de wond geplaatst en door de juiste tegendruk heelde mijn wond goed en snel. Mijn oncoloog stond versteld en zei dat ik hier wat mee moest doen. Zo is in 2018 Eve Borstprotheses ontstaan.”

Samen met Raymond Oomen, die is gespecialiseerd in 3D-design en  -techniek, ging Norman van Beek verder met het ontwikkelen van borstprotheses. „Protheses die volledig op de vrouw, het achtergebleven litteken en de vorm van de andere borst worden afgestemd door 3D-scans. Niet de standaardprotheses die een vrouw nu krijgt. Het was een intensief proces. Wat precies het ideale gewicht en de gewenste hardheid is, verschilt per vrouw en per leeftijd. Ook moesten we nadenken wat er gebeurt als je je borst stoot. Na drie jaar testen en aanpassen is het product af. Het fijne van de protheses die we nu maken, is dat ze van prettig, zacht materiaal zijn en mooi aansluiten op de huid.”

In de kleine bedrijfsruimte van Eve in Maak Haarlem staat een grote 3D-scan met twintig camera’s opgesteld. Daarmee werden de eerste protheses ontwikkeld.

Fotometrie

Van Beek: „Er wordt gewerkt met fotometrie. In één keer worden twintig foto’s door een programma omgezet in een 3D-bestand. Dat levert een scan op van het litteken en een digitale spiegeling van de andere borst. Daarmee worden twee mallen gemaakt. Tussen die mallen worden siliconen gegoten met een kleur die zoveel mogelijk aansluit bij de huid van de vrouw.”

In alle stilte ontwikkelde Van Beek de borstprotheses om deze later te testen samen met het AVL (Antoni van Leeuwenhoek). „Het ging traag, maar ik wilde eerst het product helemaal goed hebben voordat we ermee de markt op zouden gaan.De meeste tijd zit in afwerking en gevoel. Als je de prothese aanraakt, moet je een zacht gevoel ervaren. Het moet meebewegen met je lichaam. De grote kracht is dat de vrouw weer eigenwaarde krijgt. Dat als ze naar beneden kijkt, de borst weer als normaal oogt en er een gevoel van eenheid is. Andere protheses zijn lichaamsvreemd: een stuk folie gevuld met siliconen. Dat is weinig innovatief.”

Dit jaar betrad Eve Borstprotheses dan eindelijk de markt. Inmiddels komen er vrij veel aanvragen van vrouwen die implantaten hebben laten verwijderen en daarbij op de nieuwe persoonlijke borstprotheses zijn gewezen.

Omdat de protheses zo direct aansluiten op huid en littekens is er geen sprake van verschuiving tijdens het dragen en bewegen. Van Beek: „Het is een volledige reconstructie. Soms gebruik je in het begin een beetje huidvriendelijke lijm, maar dat is meestal al snel niet meer nodig. Vrouwen kunnen ook hun eigen lingerie weer dragen.”

In plaats van de grote fotometriescanner op het Maak terrein gaat er gebruikgemaakt worden van een tablet waarmee ter plekke scans gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een mamacareadviseur. „We hebben inmiddels ook al de eerste zorgverzekeraars aan boord. Het Zilveren Kruis vergoedt honderd procent van de kosten. De branchevereniging heeft onze protheses al volledig gecertificeerd.”

„Er is wel enige discussie nog met andere verzekeraars over de kosten. Een standaardprothese kost 250 euro. Die van ons 500. Er zijn collega’s die vinden dat ik er veel meer voor kan vragen , maar ik wil dit voor zo veel mogelijk vrouwen, en mannen, bereikbaar houden.”

In contact komen met Norman | EVE Borstprotheses? Klik hier.

Bron: Haarlems Dagblad 20 oktober 2021
Interview: Jacob van der Meulen
Foto: United Photos /Paul Vreeker

haarlems-dagblad-eve-borstprotheses20-okt-2021 copy

Volg onze social media kanalen Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

voorpagina-haarlems-dagblad-20-oktober-2021-eve-borstprotheses