28|01|2021

Boob jobs

INTERVIEW: Norman van Beek | EVE Borstprotheses in &C
Er kwamen vrouwen bij ons binnen die met zakjes rijst in hun beha liepen.

Norman van Beek was jarenlang werkzaam in 3D-printers. Wie had gedacht dat hij daar ooit honderden borstprotheses mee zou printen? Hij niet, in elk geval.

Norman (52): ‘Als je me vier jaar geleden had verteld dat ik nu fulltime met borsten bezig zou zijn, had ik je waarschijnlijk schaapachtig aangekeken. Ik was werkzaam in 3D-printers en scanners, iets totaal anders, maar juist dat werkveld heeft me nu hier gebracht. In 2017 is mijn linkerborst geamputeerd. Er zaten vier goedaardige tumoren in. De operatie viel tegen; er werd meer weggehaald dan gepland en ik bleef zitten met een litteken van mijn middenrif tot aan mijn oksel. Er liep veel wondvocht uit en het genas daardoor traag. Om dat proces wat te versnellen, printte ik een contramal van mijn borst die gericht tegendruk kon geven. Hij paste precies. Opeens viel het kwartje: waarom bestaat dit nog niet voor vrouwen? Voor hen is de impact van een borstamputatie veel groter dan voor mij. Ik werd even aangekeken op het strand – nou ja, dat dacht ik vooral – maar er groeit borsthaar over mijn litteken heen en met kleren aan zie je er niets van. Voor vrouwen ligt dat heel anders. Bovendien krijgen ‘maar’ 150 mannen per jaar te horen dat ze borstkanker hebben, tegenover 17.000 vrouwen per jaar. Negentig procent van die vrouwen wordt geopereerd. Een borstreconstructie is niet voor iedereen mogelijk. Ook kiezen sommige vrouwen er bewust voor geen reconstructie te ondergaan. In beide gevallen ben je toegewezen op de standaard uitwendige borstprotheses: ook wel bekend als kipfilets of breiborsten. Dat kon beter, leek me. Dus ben ik mijn 3D-printprothese door gaan ontwikkelen. Dat was nog best lastig. Zo’n prothese is al snel te zwaar. Je zou denken: maak hem even zwaar als de originele borst, maar zo werkt het niet. Wat aan je lichaam vastzit, voel je niet. Denk maar aan je hoofd: dat is al snel vijfenhalve kilo, maar dat je die de hele dag meezeult, merk je niet. Dat is anders dan als je de hele dag vijfenhalve kilo aan losse gewichten draagt.

We hebben zeker twee of drie dozen vol mislukte protheses staan, maar inmiddels hebben we de goede manier gevonden. Het is ontzettend dankbaar werk. Er zijn vrouwen bij ons binnengekomen die met zakjes rijst in hun beha liepen omdat ze alles al hadden geprobeerd en niks paste. Standaard protheses schuiven vaak alle kanten op, dat zit niet lekker en voelt ook onprettig en niet vrouwelijk als je inkijk hebt. Het gaat de meeste vrouwen vooral om het comfort en het vertrouwen dat je het niet ziet. In principe kunnen we de protheses er precies zo uit laten zien als je zou willen: de kleur, de grootte van het tepelhof en de tepel. Net als in photoshop. Binnenkort komt er een vrouw langs bij wie beide borsten moeten worden geamputeerd. Voor de operatie maken wij alvast foto’s en scans, zodat we haar borsten zo goed mogelijk na kunnen maken. Dat wij iets kunnen maken wat wél goed past en vrouwen hun zelfvertrouwen weer een beetje teruggeeft, is fantastisch.’

In contact komen met Norman | EVE Borstprotheses? Klik hier.

Bron: &C januari 2021

Interviews: Steffi Posthumus & fotografie: Myrthe Giesbers

and-c-januari-2021-MAAKer-Norman-van-Beek-EVE-borstprotheses-MAAK-Haarlem

Volg onze social media kanalen Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.