Nieuws
terug naar overzichtAndré Kuipers 6 oktober per helikopter op ontdekkingsreis
André Kuipers gaat MAAK bezoeken
Op 6 oktober zal hij per helikopter op ontdekkingsreis in wondere wereld van wetenschap en technologie
Amsterdam, 19 september 2018 – Tijdens Weekend van de Wetenschap, dat plaatsvindt op zaterdag 6 en zondag 7 oktober, ontmoet je André Kuipers niet alleen bij ESA’s Open Dag in Noordwijk. Dit jaar duikt de ambassadeur ook zelf in de wondere wereld van wetenschap en technologie. Op 6 oktober maakt hij een helikopter rondvlucht boven Nederland en gaat backstage bij vier deelnemende locaties: MAAK Haarlem, BASF Heerenveen, Zpannend Zernike Groningen en Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Tijdens een deel van deze onvergetelijke reis zal hij worden vergezeld door een basisschoolleerling.
André Kuipers: “We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst. Ik nodig iedereen uit om dit tijdens Weekend van de Wetenschap samen met mij te ervaren en dingen te leren die je eigen belevingswereld te boven gaan. Voor eenieder is iets te vinden wat leuk of interessant is, of dit nu iets biologisch, technisch of wetenschappelijks is.”
Vluchtschema André Kuipers 6 oktober
12.00 uur André Kuipers backstage bij MAAK Haarlem
13.45 uur André Kuipers backstage bij BASF Heerenveen
16.00 uur André Kuipers backstage bij Zpannend Zernike in het Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen
18.00 uur André Kuipers landt bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) t.b.v. avondprogramma
Onder de titel Space @ KAF kunnen kinderen en hun ouders vanaf 19.00 uur de gratis collegetour met André Kuipers en moderator Sander Koenen bijwonen (op inschrijving via de website). Aansluitend om 20.00 uur leidt Daan Roosegaarde, ook ambassadeur van Weekend van de Wetenschap, de astronaut en het aanwezige publiek rond in zijn nieuwe Space Waste Lab. De live performance visualiseert in real-time, met lange verticalen lijnen van licht, het space waste dat zich bevindt tussen 200 en 20.000 kilometer. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de aarde met ruimteafval verbonden. In het living lab wordt een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren.
Record aantal backstage locaties
Tijdens Weekend van de Wetenschap zijn er door heel Nederland meer dan 350 locaties te bezoeken, en openen ruim 75 nieuwe locaties voor het eerst hun deuren. Zo krijgt het publiek, maar ook patiënten en hun familie, op 6 en 7 oktober de kans om backstage te gaan bij de researchafdeling van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologiein Utrecht (op inschrijving). Circl, een initiatief van ABN-AMRO in Amsterdam, organiseert op 6 oktober allerlei leuke kinderactiviteiten over wat je met afval kunt doen. In de werkplaats ‘Koek en Soopie’ ga je aan de slag om van restjes brood en koffiedrab iets nieuws te maken en met Le Compostier kan je zelf je eigen wormenhotel bouwen. Bij Avular in Eindhoven kan jong en oud op 6 oktober zien hoe het eraan toe gaat bij een robotica start-up. Met een klein en jong team houden zij zich dagelijks bezig met het maken van robots en drones. Wil jij weten wat aramide is en waar ze dat ontwikkelen? Tijdens de Dag van de Chemie op 6 oktober opent wereldleider Teijin Aramid in Arnhem de deuren van hun Research en Development locatie om jou te laten zien wat zij doen op technologisch gebied. Ben jij benieuwd of het mogelijk is om vis te kweken op land of hoe het zit met het toekomstbestendige duurzame alternatief van wildvissen? Kom dan langs bij Seafarm in Kamperland en proef tarbot en mesheften.
Startactiviteit 4 oktober
De openingsactiviteit van Weekend van de Wetenschap is op donderdag 4 oktober in De Balie in Amsterdam. Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie en ambassadeur van Weekend van de Wetenschap, spreekt over de misverstanden van het puberbrein. Zondag 7 oktober is zij aanwezig bij de publieksactiviteit ‘Backstage in je brein!’ in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het Brain and Development Research Center, opgericht door Crone, organiseert daarnaast samen met NeuroLabNL een bijeenkomst voor wetenschappers, onderwijs- en andere praktijkpartners om samenwerking en kennisbenutting te bevorderen.
Op weekendvandewetenschap.nl is de meest complete lijst van organisaties en -veelal gratis- activiteiten te vinden.
Weekend van de Wetenschap
Jaarlijks organiseert NEMO met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Weekend van de Wetenschap. Dit grootste landelijke technologie- en wetenschapsevenement van Nederland wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen. Het doel: Nederland te laten ervaren hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn. In 2018 zetten André Kuipers, hoogleraar Eveline Crone en kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde zich in als ambassadeur van Weekend van de Wetenschap.