MAAK bij Innovatiecafe 

Datum: 4 oktober 2019 | 15:30 tot 17:00 | Sociëteit Vereeniging

Locatie : Sociëteit Vereeniging

Zijlweg 1
Haarlem

Het innovatiecafé is bedoeld voor ondernemers uit Haarlem e.o., die in hun bedrijf werk maken van innovatie. Op basis van interviews door interviewer Jaap Sluis, wordt in beeld gebracht hoe zij dat doen en wat anderen daar van kunnen leren. Het gratis toegankelijke Innovatiecafé is een initiatief van de Rabobank Haarlem e.o., Gemeente Haarlem, Sociëteit Vereeniging, Communicatieadviesbureau De Coalitie en Hogeschool Inholland.

Het doel van het Innovatiecafé is om de praktische kant van innovatie zo helder mogelijk te (laten) belichten. De nadruk ligt op de praktijk en wat minder op de theorie. Volgens Stephan Kooijman (adviseur duurzame economie bij de Gemeente Haarlem) is daar in het regionale bedrijfsleven veel interesse voor: ‘Vaak willen ondernemers weten hoe collega’s hun innovatie op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, arbeidsmarkt, technologie of circulariteit aanpakken. Waar liggen de kansen? Is het behalve maatschappelijk ook zakelijk verantwoord? Wat gaat er goed en waar loopt het spaak? En wat is de rol van de overheid en het onderwijs? Het Innovatiecafé brengt antwoorden op zulke vragen in beeld’.

De borrel, na afloop van de interviews, is een laagdrempelige manier om innovatiecontacten tussen vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en het onderwijs te initiëren en/of te verder te verdiepen.

Datum: vrijdag 4 oktober
Inloop: vanaf 15:30 uur
Aansluitend wordt er nagepraat en geborreld.
Ook belangstellenden van buiten de regio en niet-ondernemers zijn welkom.

De toegang: gratis
Aanmelden: verplicht en kan via deze link.

In gesprek met vernieuwende ondernemers onder wie:

Hans Struiksma van MAAK: MAAKmeiler in de bouw. De eerste MAAKmeiler (Biomeiler) in Haarlem wordt gemaakt (er zijn er maar 100 in heel Europa). Hoe werkt de MAAKmeiler? Er wordt hier straks 70 kuub aan houtsnippers in gedaan en dit wordt nat gemaakt. Dit gaat dan composteren, er komt dan dus veel warmte vanaf. Met deze warmte gaat water worden verwarmt, waarmee de Romneyloods (die ernaast staat) dan kan worden verwarmd. De eerste week van oktober zal de MAAKmeiler in gebruik worden genomen. Houd onze social media en website in de gaten voor updates. Als je eens wilt komen kijken mag dat ook natuurlijk. Met dank aan onze MAAK Hans Struiksma initiatiefnemer en uitvoerder van dit project.

Mathijs Vrijbloed: Derde generatie gelijknamige Haarlems familiebedrijf. Sterk doordrongen van het belang van praktisch toepasbare innovaties. Doet dat binnen Vrijbloed, maar ook met nieuwe bedrijf Rebricks. Gaat op basis van een in eigen beheer ontwikkelde innovatie anders om met bestrating. Dat leidt tot langere levensduur en 50% CO2-reductie. Samen met Vrijbloed maakt Rebricks van afval weer grondstoffen.

Mick Walvisch: Haarlemmer. Is al zijn hele werkzame leven aan het innoveren. Mede bedenker van EVAnet dat de bushalte 2.0 bedacht waar tal van logistieke/facilitaire zaken samenkomen. Toilet, bushalte, pakjes ophalen. Idee is inmiddels omgezet in praktijk en draait in Zuid-Holland en ook elders bestaat er interesse.

André Kapitein: In Haarlem ook wel de ondernemende uitvinder genoemd. Van KapiteinLabs. Doet ontzettend veel, op allerlei vakgebieden. Bedenkt, ontwikkelt en verkoopt zijn vondsten aan onder meer grote corporates en ook aan het kleine MKB. Zijn verhaal gaat over onder meer slagvaardigheid MKB-ers versus de vaak wat logge corporates. Maar die hebben op andere gebieden weer veel slagkracht en krijgen bijvoorbeeld innovaties snel(ler) in de schappen. André belicht in het interview recente innovaties.

Sandra Koning: IDEO uit Haarlem. Adviesbureau voor gezonde organisaties. Heeft een uitgesproken visie op leiderschap en werkgeluk en werkt op dat gebied voortdurend aan vernieuwing. Wat dat betreft liggen er volgens haar veel kansen en is het de hoogste tijd voor uiteenlopende vormen van innovatie.

Naast de vijf genoemde gasten zijn er nog méér ondernemers die komen.

Vragen voor de gasten: mail ze alvast naar sluis@decoalitie.nl

Initiatiefnemers: Donald Ropes (Inholland), Justin Stuy (Rabobank), Stephan Kooijman (Gemeente Haarlem), Anton Bouman (Sociëteit Vereeniging) en Jaap Sluis (De Coalitie).

Link website.

Houd onze social media kanalen in de gaten voor alle updates en ontwikkelingen: Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Deel dit evenement: