MAAK in beeld
bij NH Nieuws

Oog op de Metropool: Afval bestaat niet meer

HAARLEM – In een 100 procent circulaire economie bestaat er geen afval maar worden alle grondstoffen eindeloos hergebruikt. Het klinkt als een utopie maar is vooral harde noodzaak. Want doorgaan op dezelfde weg is geen optie.

Een volledig circulaire economie staat nog in de kinderschoenen. Het bewustzijn groeit maar we gooien nog steeds heel veel spullen weg en produceren daarmee bergen afval. Maar dat neemt niet weg dat er hard gewerkt wordt om afval te voorkomen of van afval weer mooie dingen te maken.

Pioniers
Bij MAAK Haarlem zitten creatieve pioniers met gouden handen die afgedankte spullen redden van de brandstapel. Ton Bossink van de provincie Noord-Holland is enthousiast: “Hier zie je dat de circulaire economie meer is dan een idee, maar dat je er kwalitatief goede producten van kunt maken”.

Tafeltennistafels
Van afgedankte containers is in Haarlem een aangenaam kantoor gemaakt en David van der Veldt maakt van afgedankte treinvloeren tafeltennistafels en de bekende gele vertrekstaten zijn nu de basis van de bijpassende batjes. Daarbij wordt gebruik gemaakt van moderne digitale ontwerpsoftware, lasergestuurde snijmachines en innovatieve 3D printers.

Experimenteren
Volgens Bossink staan we aan het begin van de circulaire economie. “Er zijn veel dingen die we niet weten. We zitten nog heel erg in de experimenteerfase. Het is best lastig om op grote schaal circulair toe te passen en werkbaar te maken. Afval moet niet langer afval zijn, maar grondstof waar je iets nieuws van maakt”.

Bron: NH Nieuws

Volg onze social media kanalen Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Deel dit bericht: