Week van de Circulaire Economie
Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari 2023 vindt alweer de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Ook deze editie zien bezoekers hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt en vinden er door het hele land events plaats. Om de Week van de Circulaire Economie nóg bruisender en beter te maken vinden events dit jaar enkel plaats bij circulaire hubs. Bij deze broedplaatsen is alle kennis en kunde in huis om circulair ondernemerschap van de grond te tillen en bruist het van innovatie en pioniersdrift. MAAK Haarlem is zo’n hub. Ontdek het programma bij ons op het terrein. In de loop van de komende weken volgen er nog meer activiteiten dus houd deze site in de gaten.
Donderdag 9 februari: CIRCULAR SUPPLY POWER: Circulaire kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie
Toeleveranciers in de maakindustrie kunnen veel winnen bij de transitie naar een circulaire economie, ook al ontwikkelen ze zelf geen eindproducten. De manier waarop zij dat dit doen is wel net even anders dan bij bedrijven die de producten specificeren (OEMs).
Het afgelopen jaar zijn onder de vlag van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie meerdere instrumenten ontwikkeld om toeleveranciers hierbij op weg te helpen. In deze bijeenkomst – speciaal voor toeleveranciers – staan deze instrumenten centraal: de CESI Supply Tool, UPCM Leidraad Materialenpaspoort 2.0 en de Wegwijzer Circulaire Maakindustrie.
De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Circulaire Economie door het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie, FME en Koninklijke Metaalunie in samenwerking met MAAK Haarlem.
“Toeleveranciers kunnen hun business vergroten, toekomst zeker(der) maken en de voordelen naar zich toe halen door proactief op de circulaire transitie in te spelen.”
Programma (voorlopig)
13:30 uur Rondleiding
- Ontmoet de ondernemers bij MAAK Haarlem: krijg een rondleiding op het inspirerende MAAK terrein en maak kennis met de innovatieve en circulaire MAAKers.
15:00 uur Start plenair programma
- Ondernemers aan het woord: circulariteit in de toelevering
- Korte presentaties circulaire instrumenten CESI Supply Tool, Leidraad Materialenpaspoort, Wegwijzer Circulaire Maakindustrie
16:00 uur Deelsessies
- SESSIE 1: CESI Supply Tool olv Ton Bastein (TNO), Niels van Olffen (Mr. Servitization)
TNO en Mr. Servitization ontwikkelden de digitale CESI Supply Tool in opdracht van FME, Metaalunie, Provincie Noord-Brabant en de BOM, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. Met de CESI Supply Tool kan een toeleverancier inschatten of een gezamenlijke circulaire aanpak met een klant potentieel heeft. - SESSIE 2: UPCM Leidraad Materialenpaspoort 2.
Doel van de UPCM Leidraad Materialenpaspoort 2.0 is om duidelijkheid en transparantie te geven over de ‘minimaal benodigde circulaire informatie’ die nodig is om de circulariteit van een product te beoordelen. In deze vernieuwde versie wordt duidelijk hoe je dit kunt aanpakken voor complexere producten en welke taak er ligt voor toeleveranciers van materialen, componenten en onderdelen.
17:00 uur Borrel
Locatie: MAAK Arena, MAAK Haarlem, Oudeweg 91-95 Haarlem
Tijd: 13:30-18:00 uur
Organisatie: het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie, FME en Koninklijke Metaalunie en MAAK Haarlem
Aanmelden kan via de onderstaande link.